Hola! Spanish students visit school 3

posted in: Blog, hr_school3

A Pécs Bike Maffia adományozott alapanyagokból közösségi főzéseken készít meleg ételt rászoruló családoknak, amit aztán bringás önkéntesekkel szállítanak ki. A maffiózók most a pécsi cégek társadalmi felelősségvállalására építenek, tartós élelmiszerek gyűjtésével is segítik a támogatott családokat.

Fotó: Ruprech Judit

A budapesti mintától eltérően a 2015-ben alakult pécsi csapat nem hajléktalan emberekre, hanem nehéz sorsú családokra koncentrál, nekik főznek havi rendszerességgel. A rászorulók listáját a területi szociális irodákkal együttműködve állították össze.

Fotó: Ruprech Judit

A “maffiatevékenység” bázisa általában a Szabadkikötő. Itt terelik a gigászi lelkesedést praktikus mederbe (azaz leosztják a feladatokat), dolgozzák fel az alapanyagokat, majd főzik meg a körülbelül 120 adag meleg ételt. A délelőttök egy szempillantás alatt telnek el, és a gondosan felcímkézett műanyag dobozokba a meleg étel mellé talán kerül valamennyi a főzés közben elhangzott vidám történetek derűjéből is. Az utánfutók felcsatolása után a bringás csapaté a főszerep, ők indulnak bevetésre, hogy a hétvégi menüt a családok mielőbb kézhez kapják.

Fotó: Ruprech Judit

A havi egyszeri meleg étel nagyon sokat jelent a szűkös körülmények között élőknek, ugyanakkor nagyon sok olyan család, idős ember is van a szervezet látókörében, akinek gyakoribb segítségre van szüksége. Alkalmanként tudnak tartós élelmiszereket, konzerveket csomagolni számukra a PBM-nél, de most gondoltak egy merészet, és az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a városi és megyei cégeket megcélozva teszik szervezettebbé ezt a tevékenységüket.

Fotó: Ruprech Judit

“Textilszatyrokat gyártunk, ezek mellé adunk egy élelmiszer listát, ami alapján a jelentkező cégek megtölthetik adománnyal a táskákat” – magyarázza Turnár Csilla, a PBM adománygyűjtés szervezéséért felelős önkéntese a kezdeményezés lényegét. “A szatyrok logózásával jó marketingfelületet is teremtünk, az önkénteskedő cégek szívesen teszik közzé saját felületeiken a CSR tevékenységükről készült képeket, így lehetőségünk nyílik új körökben is megjelenni. Bízunk benne, hogy amellett, hogy olyan adomány élelmiszert tudunk gyűjteni, ami valóban segítséget jelent, nagyobb nyilvánosságot kap a szervezetünk, és céges támogatókat is találunk a privát önkénteseink mellé. Ezzel biztosíthatjuk, hogy hosszabb távon folytatssuk a tevékenységünket.”

Fotó: Ruprech Judit

A járvány miatt a program nem tavasszal indult el, de a Retextil Alapítvány műhelyében újrahasznosított anyagokból már készülnek a megtölteni való táskák, a maffiózók pedig már várják segíteni vágyó cégek jelentkezését.